Home » 
 

De reden waarom ook jij je kantoor slimmer in moet richten

21-11-2017
Deze maand mocht ik eindelijk voor Sepawand op pad om een nieuwe blog te schrijven. Enthousiast reed ik in alle vroegte richting Utrecht, om hier het indrukwekkende kantoor van de FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) te bewonderen. In hun grote bedrijfspand, door de architect gedoopt tot ‘Ruwe Diamant’, kwam ik erachter hoe je je kantoor optimaal in kunt richten ter bevordering van de werksfeer, capaciteit en uitstraling. En je kunt maar beter snel zijn...   In deze blog lees je er alles over!

LATEN ZIEN WIE JE BENT: EEN MUST!

Zakelijk gezien doe je dit inhoudelijk, door gepassioneerd het werk uit te voeren waarmee je de bedrijfsdoelstellingen nastreeft. Daarmee ben je er alleen nog niet. Het oog wil ook wat en om je werk goed te doen is functionaliteit in ruimte en inrichting vereist. Met je huisstijl laat je een bepaalde indruk achter en naar mijn mening horen zowel de inrichting als het uiterlijk van je kantoorpand daar ook bij. Je wilt als bedrijf toch zo snel en duidelijk mogelijk laten zien waar je voor staat? Juist! Bij FNV hebben ze dit stukje “branding” goed begrepen. Je vindt de huisstijl van het bedrijf overal terug. Dit sluit aan bij de dromen en doelen van de organisatie: opkomen voor de belangen van werkend  Nederland! Het reusachtige pand maakte indruk op me. 

Hoe de inrichting van een kantoor werkt als succesformule

De inrichting hoort dus bij het “visitekaartje” dat je als bedrijf wil afgeven. Duidelijk. Dat geldt niet alleen extern, maar ook intern. Wat de organisatie drijft, moet de medewerker ook drijven… Daarnaast is het niet geheel onbelangrijk dat een werkplek functioneel is. Anders “werkt” het simpelweg niet. Een fijne werkplek daarentegen motiveert en inspireert juist. Dit zorgt voor betere resultaten en uiteindelijk voor (meer) tevreden klanten!

,,Teuten doen we bij het koffiezetapparaat en doorwerken op de flexplek”

Op locatie sprak ik met Sophia van het team ‘Beheer, Huisvesting en Facilitair’ over de inrichting van hun pand, waar ze maar liefst 650 (flex)werkplekken hebben gerealiseerd. Voor elke gelegenheid is een geschikte ruimte aanwezig. Naast de flexplekken beschikt het kantoor namelijk over vergaderruimtes, bilaterale overlegruimtes, stilteruimtes, samenwerkplekken, zogeheten “huiskamers”, brainstormkamers en een gezellig bedrijfsrestaurant met koffie express.

Sophia vertelde me dat de FNV is ontstaan uit een fusie van meerdere vakbonden en in de huidige vorm alweer 2,5 jaar bestaat. Samen komen ze op voor jouw belangen op het gebied van werk en inkomen. Ruim 1 miljoen mensen zijn lid! Van scholier tot en met gepensioneerde… Dat is veel.

Sepawand leverde een belangrijke bijdrage aan de inpandige uitstraling van het nieuwe hoofdkantoor, waar door FNV onder begeleiding van Van Kruistum Ontwikkeling & Advies uit Leersum en in samenwerking met architectenbureau COARE uit Amsterdam, nauwkeurig over de inrichting is nagedacht. Hier, in het “Centrale Vakbondshuis / Het Facet” te Utrecht, is iedereen welkom. Zo voelde het ook.

HET UITERLIJK VAN HET KANTOOR DOORTREKKEN NAAR BINNEN

De vlakken van de “ruwe diamant” zijn ook binnen terug te vinden. Je ziet de vorm in de wanden,  tussenschotten en overig interieur. Het kleurgebruik sluit aan bij de huisstijl en de materiaalkeuze van het interieur is functioneel, duurzaam en bewust gekozen. Dit geldt zeker ook voor de op maat gemaakte binnenwanden, waaraan Sepawand een bijdrage mocht leveren. Eerlijk gezegd dacht ik een aantal saaie, standaard kantoorwanden aan te treffen (die ook best functioneel kunnen zijn), maar het tegendeel was waar. Sepawand heeft een mooi, functioneel product waar ze trots op mogen zijn. De wanden bij FNV zijn hier een mooi voorbeeld van. De mogelijkheden zijn oneindig en ik heb mijn mening in ieder geval  bijgesteld. Dit is niet saai!

  • De wanden zorgen voor een goede verdeling van het open kantoor, de werkplekken en  vergaderruimtes.
  • De wanden zorgen voor de juiste akoestiek op de juiste plek.
  • De wanden dienen als decoratie en stellen prachten beelden ten toon. Hierdoor gaat de passie van  de FNV echt leven in de organisatie

Levensgrote beelden laten beleven waar de FNV voor staat

Je kunt niet heen om de levensgrote fotowanden in het kantoor. Wauw! De foto’s geven je direct een beeld EN gevoel bij datgene wat de FNV doet in ons land. Veel van de beelden die ik zag spraken voor zich. Andere verdienden de ernaast beschreven toelichting.  Al met al was de uitleg van Sophia bijna overbodig en had ik aan een rondleiding genoeg, want de  uitstraling van het pand in combinatie met de beelden, lieten mij dus exact zien wat de FNV is, waar ze voor staat en waar ze voor opkomt!

EEN SCRUMWAND: GEEN BETERE MANIER OM JE KANTOOR FUNCTIONEEL IN TE RICHTEN

,,Een wat?!” zul je misschien denken. Een scrumwand… Oftewel een stukje multifunctionele  kantoorinrichting waarvoor ik eigenlijk naar Utrecht ben afgereisd. Bij FNV beschikken alle afdelingen  (etages) over een dergelijke wand. Dat is niet alleen functioneel, het staat ook nog eens leuk! Volgens Sophia kunnen de afdelingen op de scrumwand hun eigen identiteit kwijt. De wand wordt bij FNV dan ook op verschillende manieren gebruikt. Niet alleen om op te ‘scrummen’, maar ook ter decoratie en om informatie te delen. Een bijkomend voordeel is dat de scrumwanden het kantoorpand netjes houden. Op deze plek kunnen werknemers hun verhaal vertellen. Zowel werkgerelateerde zaken als privé. Zo  bewaak je dus de huisstijl EN beschik je over een middel waarmee je projecten succesvol af kunt ronden.

Waarom nu?

Door de methode scrum toe te passen in je werk, word je wendbaar. Zo kun je gemakkelijk inspelen op verandering, wensen en behoeftes van je klant! Deze eigenschap is hedendaags zeker vereist. Je kunt er eigenlijk niet meer omheen... Slim inrichten dus! En omdat de scrumwand nog veel meer aandacht verdient ga ik jullie in mijn volgende blog laten zien op welke verschillende manieren je deze kunt gebruiken. Zo tover je een saai kantoor om tot een functionele werkplek met de juiste uitstraling.

Tot dan!